День юриста – свято служителів Феміди!

День юриста – професійне свято людей, усе життя яких підпорядковано гаслу: «Знати право, служити праву, захищати право».

Першими юристами були жерці, які керували справами релігії і проводили суди. Кілька століть потому сформувалася наука юриспруденція,  з’явилися перші судові системи.

У наш час юриспруденція – це широка область знань та можливостей. Вона включає знання про закони і правові норми, способи контролю за їх чітким виконанням усіма суб’єктами.

В Україні офіційно День юриста був запроваджений Указом Президента Леоніда Кучми ще у 1997 році, ставши основним професійним святом усіх служителів Феміди. З того часу він відзначається щороку 8 жовтня. За припущеннями вчених, саме в жовтні 1016 року відбулася битва Ярослава із Святополком, після якої Ярослав Мудрий «правду і статут написав», тобто «Руську Правду».

Юстиція з латинської буквально означає «справедливість». А отже, утверджувати та забезпечувати справедливість у суспільстві – це те головне призначення, яке об’єднує юристів різних сфер діяльності – суддів, адвокатів, нотаріусів, юрисконсультів, працівників правоохоронних органів.

У нашому коледжі в рамках тижня циклової комісії професійної та практичної підготовки (спеціальність «Право») до дня юриста заплановано проведення ряд заходів: відкрите лекційне заняття «Правосвідомість і правова культура», студентський турнір КВК, виховна година «Оцінка впливу на довкілля», виставка новинок юридичної літератури.

Шановні колеги! Прийміть щирі вітання з нагоди професійного свята – Дня юриста України! Бажаємо вам доброго здоров’я, творчої наснаги та витримки, оптимізму й завзяття, а також верховенства права у вашій щоденній практиці!